Hubert Street Residence
Project Information

Description

Renovation of a 900sf loft apartment located within a 5-story walk-up in Tribeca serves as a pied-a-terre for a young female Columbia University medical student. Determined to preserve the views to the North and West and also maintain the open loft quality of the apartment, the architects first removed all existing interior partitions and second, consolidated the functional programmatic requirements of daily habitation into a single plywood volume. Held off the existing ceiling, the volume allows daylight to penetrate deep into the dwelling's most private rooms. Lifted off the existing wood floor, the sectional change denotes a transition from the public areas to the more private ones. Lighting is used to demarcate the different programmatic zones while materials define new construction versus the existing shell and suggest the different programs contained within the new spaces. The public areas boast the existing wood floors (bleached and stained) and white painted brick walls. The Master Bedroom's floor is a grey rubber and all but one cabinet is lacquered in a like color. The Kitchen walls are clad in grey fiber cement and the cabinets are white lacquer. The Master Bath has honed limestone floors and counter and mosaic tile walls. The shower floor is a flamed limestone and is surrounded in both clear and translucent glass. The Guest Bath/Laundry Room has quarry tile floors and walls. A long matte white lacquered cabinet runs lengthwise along the loft's southern wall and houses a Murphy bed, a desk area and a storage closets; it's surface doubles as a projection screen.

Status

Completed

Date

2008

Client

Undisclosed

Location

New York, NY

Cost

$650,000

Size

900 sq ft

Project Team

Anatoly Starr

Cabinetmaker

Philip Meskin Cabinetmaker

Code Consultant

Agouti Construction Consultants

Metal Fabricator

Desu Design

General Contractor

Rise Construction

Construction Manager

Ask Consulting and Construction Management

Stylist

Katherine Kim